1.

TIP

6 plekken in Drenthe waar je kunt overnachten in de natuur

overnachten in de natuur

Drenthe, gelegen in het noorden van Nederland, staat bekend om zijn weelderige natuurlijke schoonheid en ongerepte landschappen. Dit betoverende gebied biedt een oase van rust en kalmte voor iedereen die op zoek is naar een ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven. De uitgestrekte bossen, uitgestrekte heidevelden en schilderachtige meren maken van Drenthe een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. In dit artikel willen we zes bijzondere plekken in Drenthe onder de aandacht brengen waar je kunt overnachten in de natuur.

Een verblijf in de natuur biedt niet alleen de mogelijkheid om te ontspannen en te ontsnappen aan de stress van het moderne leven, maar ook om te genieten van de prachtige flora en fauna die Drenthe te bieden heeft. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, vogels kijken of gewoon tot rust wilt komen in een serene omgeving, Drenthe heeft voor elk wat wils. In de volgende secties zullen we je kennis laten maken met enkele van de meest betoverende plekken in deze provincie waar je de natuur kunt omarmen en er zelfs middenin kunt blijven overnachten.

Top 6 plekken in Drenthe om te overnachten in de natuur

Voor wie wilt overnachten in de natuur, is in Drenthe aan het juiste adres. De provincie beidt meerdere mogelijkheden waar dit mogelijk is. Daarom vonden wij het tijd om een overzicht te bieden met de mooiste plekken in Drenthe om te overnachten in de natuur.

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld, gelegen in het zuidwesten van Drenthe, is een ware schat voor natuurliefhebbers. Dit uitgestrekte heidegebied beslaat meer dan 3700 hectare en staat bekend om zijn ongerepte landschappen en diverse flora en fauna. Het park is het grootste natte heidegebied van West-Europa en biedt een ongeëvenaarde natuurlijke pracht.

Voor degenen die op zoek zijn naar een overnachting midden in de natuur, biedt Nationaal Park Dwingelderveld verschillende opties. Je kunt kamperen op een van de speciaal aangewezen kampeerterreinen in het park, waar je ’s nachts wordt omringd door het geluid van tjirpende krekels en het gezang van nachtvogels. Als je de voorkeur geeft aan meer comfort, zijn er ook vakantiehuisjes en B&B’s in de omliggende dorpen en gehuchten.

Het park biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers. Wandelpaden slingeren door het heidelandschap, watertjes en bossen, en er zijn uitstekende mogelijkheden voor vogelspotten. Het gebied is ook populair bij fietsers, met goed gemarkeerde fietspaden. Tijdens een bezoek aan Nationaal Park Dwingelderveld kun je genieten van de rust van de natuur, de frisse lucht inademen en de biodiversiteit van dit bijzondere natuurgebied ontdekken. Het is een plek waar de drukte van het dagelijks leven ver weg lijkt en de natuur de hoofdrol speelt.

De Hondsrug

De Hondsrug, gelegen in het oosten van Drenthe, is een buitengewoon natuurgebied dat zijn naam dankt aan de langgerekte zandrug die zich hier uitstrekt. Dit unieke landschap is ontstaan tijdens de laatste ijstijd en staat bekend om zijn glooiende heuvels, bossen en schilderachtige valleien. De Hondsrug is een waar paradijs voor liefhebbers van natuur en geschiedenis.

In de omgeving van De Hondsrug vind je een verscheidenheid aan accommodatiemogelijkheden. Van sfeervolle B&B’s tot comfortabele vakantiehuisjes en campings, er is voor ieder wat wils. Sommige accommodaties bieden zelfs een prachtig uitzicht op de glooiende landschappen van De Hondsrug.

Wat deze regio extra bijzonder maakt, zijn de natuurlijke bezienswaardigheden en activiteiten die het te bieden heeft. Verken de uitgestrekte bossen en maak wandelingen langs kronkelende beekjes. Breng een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger om meer te weten te komen over de prehistorische geschiedenis van Drenthe. Of maak een fietstocht langs de vele fietspaden en geniet van de serene schoonheid van het gebied. De Hondsrug is een plek waar je de rust en pracht van de natuur kunt ervaren, terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van een scala aan boeiende activiteiten. Het is een bestemming die zowel natuurliefhebbers als avonturiers zal bekoren.

Hunebedden

De beroemde hunebedden vormen een iconisch en intrigerend aspect van Drenthe’s erfgoed. Deze prehistorische megalithische grafkamers, gebouwd door de trechterbekercultuur meer dan 5000 jaar geleden, trekken jaarlijks talloze bezoekers van over de hele wereld. De hunebedden, gemaakt van enorme zwerfkeien die in een kenmerkende rechthoekige vorm zijn geplaatst, zijn een fascinerend bewijs van het verre verleden van de regio.

Voor reizigers die dicht bij deze historische wonderen willen verblijven, zijn er verschillende campings en accommodaties in de buurt van de hunebedden. Dit biedt de mogelijkheid om ’s ochtends vroeg of bij zonsondergang rustig van deze mysterieuze monumenten te genieten.

Daarnaast bieden de hunebedden tal van kansen voor cultureel en historisch toerisme. Bezoekers kunnen meer te weten komen over de oude tradities en levensstijl van de mensen die deze monumenten hebben gebouwd in het Hunebedcentrum in Borger. Er zijn ook verschillende wandel- en fietsroutes die langs de hunebedden lopen, waardoor reizigers de kans krijgen om de prachtige natuur van Drenthe te combineren met een diepgaande culturele ervaring. Kortom, de hunebedden vormen niet alleen een historische schat, maar ook een boeiende bestemming voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de prehistorie en de rijke geschiedenis van Drenthe.

Het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een van de meest prominente natuurgebieden in Drenthe en Friesland, en het staat bekend om zijn ongerepte schoonheid en biodiversiteit. Dit uitgestrekte nationale park herbergt een verscheidenheid aan landschappen, waaronder uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en heidevelden. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt een ideale omgeving om te ontspannen te midden van de ongerepte natuur.

Voor degenen die willen overnachten in de buurt van het Drents-Friese Wold, zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden beschikbaar. Van gezellige bed & breakfasts tot comfortabele vakantiehuisjes en campings, er zijn opties voor elk budget en elke voorkeur. Veel van deze accommodaties bevinden zich te midden van de natuur, waardoor je ’s ochtends wakker kunt worden met het geluid van fluitende vogels en de frisse geur van het bos.

Het Drents-Friese Wold biedt ook een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden die door het park lopen. Populaire routes leiden je langs majestueuze bossen, langs glinsterende meren en door uitgestrekte heidevelden. Het is een geweldige manier om de diversiteit van het landschap te verkennen en te genieten van de rust en stilte van de natuur. Of je nu een rustige wandeling maakt of een avontuurlijke fietstocht onderneemt, het Drents-Friese Wold biedt een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van buitenactiviteiten.

Boswachterij Gieten-Borger

Boswachterij Gieten-Borger, gelegen in het oosten van Drenthe, is een uitgestrekt natuurlijk recreatiegebied dat bekend staat om zijn prachtige bossen en schilderachtige landschappen. Dit gebied biedt een ideale omgeving voor bezoekers die op zoek zijn naar rust en verbinding met de natuur. 

Voor diegenen die willen genieten van een langer verblijf in dit natuurlijke paradijs, zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden in de omgeving. Van comfortabele vakantiehuisjes tot campings onder de sterren, er zijn opties om te voldoen aan diverse behoeften en budgetten. Veel van deze accommodaties bevinden zich temidden van de natuur, waardoor gasten gemakkelijk toegang hebben tot de prachtige omgeving.

Boswachterij Gieten-Borger biedt een scala aan activiteiten voor natuurliefhebbers en avonturiers. Vogelspotten is een geliefde bezigheid in dit gebied, dankzij de diverse vogelsoorten die hier te vinden zijn. Bovendien zijn er talloze wandelpaden die dwars door de bossen en langs meertjes slingeren, waardoor bezoekers kunnen genieten van rustige wandelingen en het observeren van de lokale flora en fauna. Kortom, Boswachterij Gieten-Borger is een uitnodigende plek waar de schoonheid van de natuur hand in hand gaat met ontspanning en recreatie.

Westerveldse Bos

Het Westerveldse Bos, gelegen in Drenthe, is een schilderachtig en vredig natuurlijk toevluchtsoord. Dit bosgebied biedt bezoekers een serene omgeving waar ze kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en kunnen genieten van de schoonheid van de natuur.

Voor degenen die willen overnachten in de buurt van het Westerveldse Bos, zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden beschikbaar in nabijgelegen dorpen en stadjes. Of je nu de voorkeur geeft aan een gezellige bed & breakfast, een knusse vakantiewoning of een rustieke camping, er zijn opties voor ieder budget en elke smaak. Deze accommodaties bieden gasten de kans om ’s ochtends wakker te worden te midden van de rust en pracht van het bos.

Het Westerveldse Bos wordt ook gekoesterd vanwege de inspanningen voor natuurbescherming en behoud in het gebied. Er worden initiatieven genomen om de biodiversiteit te behouden en de natuurlijke habitats te beschermen. Bezoekers kunnen deelnemen aan educatieve activiteiten en rondleidingen om meer te leren over de ecologie en het belang van dit bos voor de lokale flora en fauna. Het Westerveldse Bos is niet alleen een plek om te ontspannen, maar ook een plek waar men kan leren over en bijdragen aan het behoud van de natuurlijke wereld. Het is een waar juweel voor degenen die de pracht van de natuur waarderen.

Conclusie

In conclusie biedt Drenthe een overvloed aan betoverende natuurlijke plekken waar reizigers kunnen overnachten en volledig kunnen opgaan in de natuurlijke pracht van deze regio. De zes eerder besproken bestemmingen, waaronder Nationaal Park Dwingelderveld, De Hondsrug, Hunebedden, het Drents-Friese Wold, Boswachterij Gieten-Borger en het Westerveldse Bos, zijn stuk voor stuk unieke juweeltjes die de rijke diversiteit van Drenthe weerspiegelen.

De schoonheid van Drenthe uit zich in de uitgestrekte heidevelden, majestueuze bossen, historische hunebedden en serene meren. Elk van deze plekken biedt een unieke ervaring en een kans om te ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven, terwijl je wordt omringd door de rust en pracht van de natuur.

We moedigen onze lezers van harte aan om Drenthe te bezoeken en deze natuurlijke schatten zelf te ontdekken. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke buitenactiviteiten, rustige wandelingen, culturele bezienswaardigheden of gewoon een plek om te ontspannen en te genieten van de natuur, Drenthe heeft voor ieder wat wils. Met zijn diverse landschappen en gastvrije accommodaties is Drenthe de perfecte bestemming voor een onvergetelijke natuurvakantie. Dus kom, ontdek en ervaar de pracht van Drenthe en haar natuurlijke wonderen.

Gerelateerde blogs

De 5 leukste steden in Drenthe om te winkelen

In Drenthe, een provincie in Nederland, bieden verschillende steden een unieke winkelervaring die zowel bewoners als toeristen aantrekt. Het winkelen in deze steden gaat verder

Mountainbiken in Drenthe: alles wat je moet weten

In Drenthe, Nederland, biedt de avontuurlijke sport van mountainbiken een opwindende mogelijkheid om de prachtige natuur te verkennen. Met zijn uitgestrekte bossen, heidevelden en schilderachtige